PvdA met twee lijsten naar volgende Statenverkiezingen

© Jean-Pierre Geussens
De PvdA komt bij de provinciale Statenverkiezingen van maart volgend jaar uit met twee lijsten, eentje voor de kieskring Zuid-Limburg en eentje voor de kieskring Noord-en Midden-Limburg.
Wel staan op de eerste drie plaatsen van de twee lijsten dezelfde namen. Dat is besloten op een ledenvergadering van de PvdA-Limburg in Roermond.

Lijsttrekker

In 2014 kwam de partij ook uit met twee lijsten, maar toen was de lijsttrekker dezelfde in de persoon van Eric Geurts. Vanaf plaats twee stonden er kandidaten uit de twee regio's op, maar dat verandert nu dus.

Signaal

Volgens PvdA-Limburg voorzitter Jacques Costongs moeten in de kop van de lijst kandidaten staan die van belang zijn voor de hele provincie. "Die top moet een signaal zijn voor heel Limburg", aldus Costongs. "Met drie dezelfde kandidaten op beide lijsten kun je ook borgen dat er samenhang is in de fractie die wordt gekozen, want een kleine fractie moet compact zijn", zo zegt de Limburgse PvdA-voorzitter.

Te grote stap

Het bestuur had de leden overigens voorgesteld om in beide kieskringen op de eerste vijf plaatsen dezelfde kandidaten te zetten. Dat voorstel vond een meerderheid van de ledenvergadering te ver gaan en een te grote stap in vergelijking met vier jaar geleden. Regionale kandidaten moeten zichtbaarder op de twee lijsten staan, aldus die meerderheid. Vandaar dat de eerste drie plaatsen als compromis uit de bus kwam.
Eind november stelt de Limburgse PvdA de kandidatenlijst vast voor de provinciale Statenverkiezingen. Gedeputeerde Eric Geurts wordt zo goed als zeker opnieuw lijsttrekker.
De PvdA bezet momenteel 4 van de 47 zetels in het Limburgs Parlement.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!