Meerderheid Tweede Kamer voor sluiting Tihange

De centrale in Tihange © Istock
De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag een motie aangenomen waarin de regering wordt opgedragen om de Belgische regering te pushen de kerncentrale in Tihange te sluiten.
Daarmee sluit Nederland aan bij Duitsland en Luxemburg.

Motie
De motie werd vorige week dinsdag ingediend door het Geleense Tweede Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren. De motie werd met de kleinst mogelijke meerderheid (76 tegen 74 stemmen) aangenomen. De SGP was daarin doorslaggevend. Tegen stemden VVD, PVV, CDA en Forum voor Democratie.

Minister Schultz van Haegen
VVD-minister Melanie Schultz van Haegen had de motie ontraden. Volgens haar zijn er op dit moment geen redenen om sluiting te bepleiten van de kerncentrale die ruim vijftig kilometer ten zuidwesten van Maastricht is. "Ondanks alle onrust die er is over incidenten, zij er nu geen juridische redenen om me aan te sluiten bij oproepen om Tihange te sluiten", aldus de minister. De motie om juridische procedures tegen Tihange te ondersteunen, werd verworpen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!