Vakbonden: Wensbussen funest voor openbaar vervoer

De wensbus van Merselo - Vredepeel. © Judith van Kessel
Vakbonden FNV Streekvervoer en CNV Vakmensen zetten grote vraagtekens bij de opkomst van buurt- en wensbussen in Limburg.
De bonden vrezen dat dit op termijn ten koste gaat van kwalitatief openbaar vervoer, zo schrijven ze in een persbericht.

Geen openbaar vervoer

De vakbonden houden de ontwikkeling in Limburg dan ook nauwlettend in de gaten. Ze zijn bang dat de inzet van buurt- en wensbussen een eerste stap is naar géén openbaar vervoer meer. Met name in kleine kernen wordt een buurt- of wensbus ingezet in plaats van een bus van Arriva.

Bezuinigingen

Volgens FNV Streekvervoer en CNV Vakmensen komen deze buurtbussen voort uit de bezuinigingen van de provincie. De bonden schrijven over 'de onwil om meer geld vrij te maken voor het openbaar vervoer in de gehele provincie'. Arriva krijgt volgens de bonden geld van de provincie meer bussen in stedelijk gebied laten rijden en dat gaat ten koste van het openbaar vervoer op het platteland.

Vrijwilligers

De wens- en buurtbussen worden bestuurd door vrijwilligers, waarvan het merendeel gepensioneerd is. De bonden vrezen dat het steeds moeilijker gaat worden om vrijwilligers te vinden als er steeds meer buurtbussen komen in plaats van Arriva-bussen. Tenslotte halen de bonden nog uit naar de statencommissie. Zo vinden ze dat er te makkelijk wordt gedaan over het inzetten van vrijwilligers. Bovendien moeten de huidige en toekomstige vrijwilligers – voor het merendeel gepensioneerden - zich eens realiseren dat hun AOW betaald wordt door de huidige werkenden. De vakbonden weten dat in de statencommissie. "We zijn dan ook benieuwd hoe de statenleden zouden reageren als zijzelf vervangen zouden worden door vrijwilligers."