Jodiumpillen voor heel Limburg bij kernramp Tihange

© Flickr/maol/CC BY-NC-SA 2.0
Er komen jodiumtabletten voor vrijwel heel Limburg beschikbaar. De pillen beschermen de bevolking bij een mogelijke kernramp in Tihange.
De overheid moet op korte termijn miljoenen jodiumtabletten verspreiden. De pillen zijn nodig om een groot deel van de kinderen en zwangere vrouwen in Nederland te beschermen bij een kernramp of nucleaire aanslag. Dat blijkt uit onderzoek door de Limburgse kranten.

Tihange

Tot nu toe kregen alleen inwoners in een straal van 10 tot 25 kilometer rond een kerncentrale jodiumpillen. Die zone wordt vergroot naar 100 kilometer. De nieuwe zones zijn getrokken rond de kerncentrales in Tihange (België), Borssele, Doel (België) en Emsland (Duitsland).

Verspreiding

Minister Schippers van Volksgezondheid besluit nog dit voorjaar over de verspreiding van de pillen: gezinnen krijgen ze thuisgestuurd of moeten ze zelf ophalen. Ook een deel van de Randstad krijgt jodiumtabletten.
De zones zijn verruimd na overleg tussen Nederland, België en Duitsland. Die landen hadden tot nu toe geen eenduidig beleid.

Schildklierkanker

Bij een kernramp kan een deel van de bevolking baat hebben bij jodium. De tabletten bieden bescherming tegen schildklierkanker. Wie een pil slikt, verzadigt het lichaam met 'ongevaarlijk' jodium. De schildklier sluit zich af, waardoor er geen radioactief jodium meer bij kan. Vooral bij jonge mensen kunnen de pillen effect hebben. Bij ouderen is de kans op schildklierkanker door radioactieve straling kleiner.
Na de kernramp van Fukushima in 2011 is de vrees voor een nucleair ongeval in de westerse wereld toegenomen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!