Maastricht UMC+ helpt longpatiënten succesvol met ventiel

© iStock
Het Maastricht UMC+/CIRO Horn heeft al veertig mensen succesvol geholpen met een nieuwe, relatief eenvoudige methode voor mensen met longemfyseem.
Een ventiel blijkt steeds vaker voor sommige lijders aan deze longziekte uitkomst te bieden. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), dat er in Nederland mee voorop liep, heeft inmiddels 400 keer een ventiel aangebracht bij dit soort patiënten.

Uitrekken
Bij longemfyseem rekt het longweefsel erg uit, waardoor een deel niet meer functioneert bij de ademhaling. Intussen zit dat wel in de weg van wel werkend longweefsel. Soms kan het uitgerekte deel worden verwijderd, maar dat is een fikse ingreep.

Afsluiting
Door afsluiting van het aangetaste deel van de long met een ventiel, komt er weer ruimte in de borst voor het gezondere longweefsel. Daardoor kunnen patiënten gemakkelijker ademen. De ventielen worden via mond en keel ingebracht, tijdens een korte ingreep onder narcose.

Niet alleen Maastricht en Groningen passen de mogelijkheid nu toe, ook in Leiden en Amsterdam doen ze het af en toe al. De vier aanbieders hebben sinds kort op regelmatige basis overleg, bijvoorbeeld over de selectie van de patiënten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!