Blauwalg in zwemwater Ohé en Laak en Maastricht

© ANP
In het zwemwater bij dagstrand de Maasterp in Ohé en Laak en bij naturistenvereniging de Maasplassen in Maastricht blijkt blauwalg in het water te zitten. Zwemmen wordt hier daarom sterk afgeraden.
Waterschap Limburg verwacht dat binnenkort op meer zwemplekken in Limburg blauwalg de kop gaat opsteken. Een hoge bodem- en watertemperatuur zijn daarvan de oorzaak.

Waarschuwing

Op beide locaties bij de Dilkensplas en grintgat Oost-Maarland zijn waarschuwingsborden geplaatst om mensen te waarschuwen vooral geen verfrissende duik te nemen. Blauwalg kan leiden tot jeuk, geïrriteerde ogen en maag- en darmklachten. Ook dieren die het water ingaan, kunnen last krijgen van de algen.

Negatief zwemadvies

Inmiddels geldt bij dagstrand de Maasterp in Ohé en Laak een waarschuwing voor blauwalg. Bij naturistenvereniging de Maasplassen in Maastricht geldt een negatief zwemadvies, omdat de concentratie aan blauwalg daar nog hoger is. Zwemmen wordt daar afgeraden. Op beide plekken zijn waarschuwingsborden geplaatst.

Zwemwater

Zodra de blauwalg is verdwenen, worden de waarschuwingsborden weggehaald. Het waterschap houdt de kwaliteit van het zwemwater in de gaten en zal regelmatig inspecties uitvoeren.