Bemiddeling in slepend conflict kinderboerderij Wellerlooi

© iStock
De Nationale Ombudsman wil opnieuw bemiddelen in de slepende kwestie rond kinderboerderij De Loi in Wellerlooi.
Beide partijen moeten dan wel bereid zijn te bewegen. Dat maakte burgemeester Manon Pelzer van Bergen donderdag bekend.

Voorwaarde

De ombudsman stelt wel een voorwaarde: de voorzitter van De Loi en de buren moeten allebei schriftelijk verklaren dat er nieuwe 'ontwikkelingen, kansen of wensen' zijn die uitzicht bieden op een succesvolle bemiddelingspoging.
Voor 1 april dienen de verklaringen ingediend te zijn bij de gemeente, waarna de ombudsman beoordeelt of hij een tweede poging waagt.

In de clinch

De Loi en de buren liggen al acht jaar met elkaar in de clinch. De buren klagen over parkeer- en geluidsoverlast van de bezoekers van de kinderboerderij. Ze verwijten de gemeente dat die de regels niet handhaaft.
Vele procedures werden en worden gevoerd, die veelal in het voordeel van de buren werden beslecht. Het juridisch steekspel leidde er vooral toe dat de standpunten verhardden.

Eerdere poging

Om de patstelling te doorbreken, werd in 2013 al eens de hulp ingeroepen van de Nationale Ombudsman. Ook die wist de partijen niet nader tot elkaar te brengen en gaf de opdracht terug.
Tijdens de vorige raadsvergadering vroeg voorzitter Theo Verhaegh van De Loi om de Nationale Ombudsman nog een keer in te schakelen.