Zeldzame eendensoort op plas in Beegden

Een buffelkopeend (archieffoto).
Sinds Kerstmis verblijft op de WML-plas bij Beegden een zeldzame buffelkopeend.
Het dier is letterlijk een vreemde eend in de bijt, want wilde exemplaren van deze soort worden in Limburg zelden tot nooit waargenomen, en zijn ook op landelijke schaal zeldzaam.

Dwaalgast
De buffelkopeend is een Noord-Amerikaanse soort die in Europa sporadisch opduikt als dwaalgast. Tot en met 2009 bleef het aantal waarnemingen van wilde exemplaren in Nederland volgens de ANWB-vogelgids beperkt tot slechts één.

Het dier dat nu ronddobbert in de plas tussen Beegden en Heel is een jong vrouwtje. Het verenkleed van de vrouwtjes is overwegend grijs, terwijl de kop en bovendelen van het lichaam zwart zijn. Het meest in het oog springende kenmerk is de witte vlek op de oorstreek.

Geen pootring
Veruit de meeste buffelkopeenden die in Europa worden waargenomen zijn uit gevangenschap ontsnapte dieren. Maar het ontbreken van een pootring maakt het zeer waarschijnlijk dat de Beegdense vogel een wild exemplaar is.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!