Libertytour met historische voertuigen door Zuid-Limburg

De oude legervoertuigen op weg door Zuid-Limburg. © Jean-Pierre Geusens
Een dag voor Memorialday op het Amerikaans oorlogskerkhof in Margraten trok zaterdag de Libertytour door Zuid-Limburg.
De tour stopte bij herdenkingsmonumenten van militaire en burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Hun belangrijkste doel is dit stuk geschiedenis onder de aandacht te brengen met voertuigen van de bevrijders uit de periode van de Tweede Wereldoorlog. De deelnemers zijn gekleed in kleding uit dezelfde periode.

Kranslegging

De tour begon in Margraten met een kranslegging bij het Amerikaans oorlogskerkhof door een van de eerste adoptanten van de militaire graven. De tweede stop was in Meerssen waar men de slachtoffers van de tweede wereldoorlog met een kranslegging herdacht.
Op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. © Jean-Pierre Geusens

43 voertuigen

De tour eindigde in Eijsden bij een monument voor de Nederlandse en Belgische slachtoffers. Hier vond de derde kranslegging plaatst door een Nederlandse en een Belgische deelnemer. Aan de editie van 2017 deden 43 voertuigen mee.

Te zwaar

Overigens hebben niet alle voertuigen de rit doorstaan. Een van de legertrucks weigerde na afloop dienst te doen. De rit door het heuvelland bleek iets te zwaar voor het voertuig.
Kranslegging in Meerssen, met rechts burgemeester Mirjam Clermonts. © Jean-Pierre Geusens
Kranslegging in Margraten. © Jean-Pierre Geusens

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!