L1 naar Raad van State om sponsorboetes Commissariaat

© archief L1
Stichting Omroep Limburg (SOL), zendmachtiginghouder van L1, gaat in beroep bij de Raad van State in de zaak tegen het Commissariaat voor de Media (CvdM).
De stichting is het niet eens met een uitspraak van rechtbank Limburg over sponsoring van programma's.



Terechte boete

De rechtbank oordeelde eerder dit jaar dat het CvdM terecht een boete heeft opgelegd voor drie gezondheidsprogramma's, wegens overtreding van het sponsorverbod. Het gaat om Gezond Idee TV, VieCuri Matinee en Zelf & Co. Deze programma's werden in 2014 uitgezonden.


Tachtigduizend euro

De boetes bedragen in totaal 81.000 euro. Het draait met name om de vraag of de programma's het predikaat 'educatief' kunnen krijgen. Educatieve programma's vallen buiten het sponsorverbod van de Mediawet. De rechtbank vindt, net als het CvdM, dat de programma's niet educatief maar informatief van aard zijn en dat ze daarom niet gesponsord mogen worden.


Onduidelijkheid

SOL heeft als belangrijkste bezwaar dat het CvdM een straf heeft opgelegd zonder dat voor haar voorzienbaar was dat de gezondheidsprogramma's niet onder de uitzondering van het sponsorverbod zouden vallen. Een nadere definitie van wat educatief media-aanbod inhoudt, is jaren geleden wel aangekondigd, maar pas na het uitzenden van de gezondheidsprogramma's verschenen.


Dikke Van Dale

Bij zijn verweer in de rechtszaak verwees het CvdM, bij gebrek aan een duidelijke beleidslijn, naar de betekenis die de Van Dale geeft. De rechtbank volgt dat verweer. SOL is van mening dat L1 niet had kunnen voorzien dat het CvdM deze uitleg zou hanteren.


Museum-twist

Op een ander onderdeel is de rechtbank van oordeel dat het CvdM terecht een boete van 36.000 euro heeft opgelegd voor het L1-programma Kunst op de Bonnefooi, omdat daarin een kunstwerk in het Bonnefantenmuseum werd getoond. De rechtbank heeft dit als 'een dienst van de sponsor' beoordeeld en dat mag niet als het museum als sponsor een financiële bijdrage aan het programma heeft gegeven. Bij de Raad van State zal SOL de vraag opwerpen hoe het kan dat een cultuurprogramma volgens de Mediawet wel gesponsord mag worden, maar dat schilderijen niet in beeld mogen komen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!