Torenhoge rente bij 18 gemeentelijke kredietbanken

© Istock
Gemeentelijke kredietbanken hanteren torenhoge tarieven voor leningen die zijn bedoeld voor mensen met financiële problemen. In 132 Nederlandse gemeenten moeten mensen rentes tussen de 12 en 14 procent betalen voor sociale kredieten. Hiervan zijn 18 gemeenten in Limburg.
Ook lopen de tarieven tussen verschillende gemeenten sterk uiteen, blijkt uit onderzoek van het consumentenprogramma Kassa.

12 tot 14 procent rente

Limburg telt achtentwintig gemeenten met een gemeentelijke kredietbank. Daarvan hanteren er achttien een rente tussen de 12 en 14 procent, waaronder de gemeenten Maastricht, Weert, Heerlen en Sittard-Geleen. De gemeente Beesel heeft als enige een rente tussen de 10 en 12 procent. De overige negen gemeenten hebben geen reactie gegeven op de vraag van het televisieprogramma.

Heft in handen

Gemeenten hebben zelf een kredietbank of kunnen zich bij een kredietbank aansluiten. Hoewel de kredietbanken de rentetarieven hanteren, zijn het de gemeenten die het heft in handen hebben. "Het zijn de gemeenten die aan de knoppen draaien" zegt Marco Florijn, voorzitter van de NVVK tegen Kassa. Volgens hem zijn het de beleidskeuzes van gemeenten die bepalen of je als inwoner goedkoop of duur uit bent.
De NVVK wil graag dat gemeenten geld vrij maken voor het verlagen van de rentetarieven.