Rens Raemakers zet vraagtekens bij verdeling geld jeugdzorg

© Istock
D66-Tweede Kamerlid Rens Raemakers uit Neer zet grote vraagtekens bij het landelijk verdeelmodel voor het geld van het Rijk voor de jeugdzorg.
In een vergadering van een Tweede Kamercommissie over jeugdhulp zei Raemakers de indruk te hebben dat gemeenten uit de regio vaker te kampen met tekorten op hun budget dan gemeenten in de Randstad.

Brandbrieven

Hij wees ook op de brandbrieven uit regio's als Limburg, Twente, Zeeland en Gelderland. Volgens Raemakers wordt bijvoorbeeld Limburg benadeeld door het systeem omdat ze op basis van inwonertal en sociaal-economische factoren minder geld krijgt. Terwijl juist in Limburg relatief meer jongeren een beroep doen op jeugdzorg.
Klopt de verdeling tussen de Randstad en de regio's wel, vroeg het D66-kamerlid zich af.

Evaluatie

PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn was niet bereid het verdeelmodel direct te veranderen. Hij wil daar pas bij een volgende evaluatie naar kijken.

Jeugdzorg

De verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg is vanaf 2015 overgeheveld van de provincie naar de gemeenten. Dat ging gepaard met een korting op het budget die oploopt tot 15 procent dit jaar. Daar kwam voor Venlo en de gemeenten in Midden-Limburg nog een extra korting bovenop als gevolg van de nieuwe verdeelsleutel die tegelijkertijd werd ingevoerd.