Verdachte zaak Nicky Verstappen: wie is Jos Brech?

© Politie Limburg
De 55-jarige Jos Brech uit Simpelveld is de verdachte in de langlopende moordzaak rondom Nicky Verstappen uit Heibloem. Maar wie is deze man?
Woensdagmiddag is er tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat er een dna-match is met de 55-jarige man uit Simpelveld. Hij was vrijgezel en woonde lange tijd bij zijn moeder. De politie maakte zijn foto en identiteit bekend.

Zomerkamp

Jos Brech woonde in 1998, het jaar dat Nicky Verstappen op 11-jarige leeftijd dood werd gevonden op de Brunssumerheide, in Simpelveld. Brech was destijds 35 jaar. Hij was geen bekende van de jongen uit Heibloem.

Passant

Opvallend genoeg werd Brech 20 jaar geleden wel gezien in de buurt van de Brunssumerheide. Sterker nog, hij werd door de politie weggestuurd bij een afzetting tijdens het onderzoek naar de vermissing van Nicky Verstappen. Er werd een proces-verbaal opgemaakt. In het dossier stond daardoor dat hij als passant in de buurt was. Hij is twee keer als getuige gehoord, maar niet eerder als verdachte aangemerkt.

DNA

Uiteindelijk kwam de politie hem dit jaar op het spoor dankzij het dna-verwantschapsonderzoek. De man kwam in beeld omdat hij geen gehoor gaf aan de oproep om vrijwillig dna af te staan. Daarom werd dna afgenomen van familieleden en achtergebleven spullen van Brech. Dat leverde een match op. Sinds half februari is er geen contact meer tussen Brech en zijn familie, die hem in april als vermist opgaf.

Zedenzaak

De man uit Simpelveld was in het verleden actief bij de scouting in Heerlen en Nuth. Verder heeft hij enige jaren op het toenmalige kinderdagverblijf Olleke Bolleke in Brunssum gewerkt. In 1985 is hij in aanraking geweest met de politie vanwege een zedendelict. De zaak is geseponeerd en het delict is onbekend. "Dat kunnen we vanwege de archieftermijnen niet meer achterhalen in de systemen", aldus justitie.

Buschcrafter

De verdachte is een zogeheten bushcrafter en beheerst allerlei technieken waarmee hij kan overleven in de natuur. Hij kan leven van wat de natuur te bieden heeft en weet hoe hij water kan vinden en dat drinkbaar kan maken. Hij organiseerde onder meer reizen in Europa en was zelf ook geregeld op reis.

Vogezen

Ook nu verblijft de man waarschijnlijk in Frankrijk. Hij heeft tegen zijn familie gezegd dat hij naar de Vogezen ging voor een wandeltocht. Een doorzoeking in zijn chalet heeft niks opgeleverd. De politie gaat er wel gewoon van uit dat hij nog in leven is.

Telefoonnummer

De politie heeft een speciaal telefoonnummer voor tips over Brech. Ze zijn bereikbaar op het nummer 088-1688999. Vanuit het buitenland: (+31)79-345 9 876.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!