Zomerzon in Limburg: eerste tropische dag van het jaar

© ANP/Marcel van Hoorn
Vrijdag is officieel de eerste tropisch warme dag van het jaar.
Het KNMI-weerstation op de luchthaven Maastricht Aachen Airport meldde om 13:00 uur, als eerste KNMI-weerstation van Limburg, een temperatuur van 30,4 graden. Bij meer dan 30 graden spreken we van een tropisch warme dag.

Dagrecord
Vrijdag namiddag en in het begin van de avond wordt het in Limburg ongeveer 33 graden. Dit betekent voor het KNMI-weerstation op het vliegveld, waar sinds 1946 temperatuurmetingen worden verricht, volgens Meteo Limburg een dagrecord. Tot dit jaar was de warmste 5-de juni die van 1950. Daar werd 65 jaar geleden op die dag 30,6 gaden gemeten.

1947

Het officiële hitterecord voor Limburg blijft 38,4 graden, dat werd in Maastricht gemeten op 27 juni 1947. Dat jaar kende maar liefst totaal 32 tropische dagen en 5 hittegolven. Vorig jaar was zaterdag 7 juni de eerste tropisch warme dag, en dat was tevens de warmste Pinkpopdag ooit.

Weekend: aangenaam warm

De hitte wordt in de loop van vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag verdreven door enkele fikse onweersbuien. In het weekeinde is het met maxima van 22 tot 24 graden aangenaam warm. De zonkracht zal, net als vandaag, sterk zijn (waarde 7). Begin volgende week koelt het verder af.

Het hele weerbericht is hier te vinden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!