Verblijfsvergunning Gláucio en Márcia toch nog onzeker

Márcia en Gláucio. © ANP
Het is nog lang niet zeker of asielzoekers Gláucio (13), zijn zus Márcia (18) en hun moeder in Nederland mogen blijven.
De door staatssecretaris Dijkhoff beloofde definitieve verblijfsstatus is na een maand nog steeds niet afgegeven.

De staatssecretaris beloofde vorige maand dat de Venlose asielzoekers per direct een definitieve verblijfsstatus zouden krijgen. Dat dit nog niet is gebeurd, heeft te maken met het feit dat de vader van het gezin het land nog niet heeft kunnen verlaten. Hij is ziek.

Voorwaarde
Het vertrek van de vader was een voorwaarde voor een definitieve verblijfsvergunning voor de rest van het gezin. Een woordvoerder van het ministerie voor Veiligheid en Justitie laat aan L1 weten dat er op dit moment nog steeds sprake is van een tijdelijke verblijfsstatus, ondanks de eerdere toezegging.

Onzekerheid
Wat de gevolgen op lange termijn zijn voor het gezin is onduidelijk. Krijgen de moeder en de kinderen een definitieve verblijfsvergunning zodra de vader het land verlaten heeft of moeten ze alsnog het land uit? De woordvoerder van de staatssecretaris kan daar niets over zeggen.

De toekomst is dus opnieuw onzeker geworden voor Gláucio, Márcia en hun moeder. De woordvoerder laat in een reactie weten dat er sprake is van een tijdelijke verblijfsstatus, waarbij het voor de kinderen wél mogelijk is om naar school te gaan.

Lees ook: Gláucio en Márcia mogen toch in Nederland blijven

Toezegging

Eind vorige maand werd na veel media-aandacht door staatssecretaris Klaas Dijkhoff toegezegd dat het gezin na 15 jaar een definitieve verblijfsstatus zou krijgen. Alleen vader Luciano Ventura Thiago kwam niet in aanmerking voor een definitieve verblijfsvergunning omdat hij mogelijk een oorlogsverleden heeft in Angola, hun land van herkomst.

De vader zou per direct terug gestuurd worden naar Angola. Vanwege zijn medische toestand is de uitzetting maximaal zes maanden uitgesteld. Door dit uitstel krijgt het gezin nu geen definitieve verblijfsstatus.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!