ING-topman Hamers opnieuw flink onder vuur

© ANP
Opnieuw is er forse kritiek op de in Simpelveld geboren ING-topman Ralph Hamers, ditmaal vanwege de grote witwasaffaire bij de bank.
Dat meldt EenVandaag vrijdag.

Megaschikking

De bank heeft een schikking van 775 miljoen euro getroffen met het Openbaar Ministerie. Dat dreigde ING te vervolgen omdat de bank te weinig heeft gedaan om jarenlang witwassen door criminelen op rekeningen van ING te voorkomen. Zo konden bedrijven hoge sommen geld contant storten of jarenlang bestaan zonder afboekingen voor de inkoop van handelswaar zonder dat de bank ook maar iets onderzocht. Dat is in strijd met de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme.

Roep om aftreden

In EenVandaag komen verschillende deskundigen aan het woord die zich erover verbazen dat Hamers aanblijft. Zelf zegt de uit Simpelveld afkomstige topman dat hij aanblijft om de boel te repareren. Maar de deskundigen zitten op een andere lijn. Oud-bankier Hans Ludo van Mierlo: "Hamers is aansprakelijk voor wat hier gebeurd is. Bij andere banken zegt de nummer één: ‘Ik neem de verantwoordelijkheid". Hoofdredacteur Eric Smit van financieel onderzoeksplatform Follow The Money: "Het is aan ING en de raad van commissarissen om het boetekleed aan te trekken en Hamers naar huis te sturen".
Ook diverse leden van de Tweede Kamer vinden dat Hamers het veld moet ruimen.

'Graaier'

Eerder lag ING-topman Hamers onder vuur om een buitensporige salarisverhoging, die onder druk van de publieke verontwaardiging uiteindelijk niet doorging. Hij kreeg zo het etiket van graaier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!