Exitpoll: Weert Lokaal de grootste partij in Weert

© Ginger Bloemen
Weert Lokaal krijgt in Weert de meeste stemmen. Tenminste, dat blijkt uit een exitpoll van Ipsos.
Weert Lokaal is de grootste partij met 11 zetels (8 in 2014). De partij wordt gevolgd door CDA (5 zetels, eerst 6 zetels) en VVD (5 zetels, eerst ook 5). Ook de lokale partijen Partij voor Weert en DUS Weert winnen. PvdA, SP en D66 zijn volgens de exitpoll van Ipsos de verliezers.

Lagere opkomst

Zeker 48,8 procent is gaan stemmen. Dat is minder dan vier jaar geleden. Toen was de opkomst 53,9 procent.

Meer partijen

Er doen negen partijen mee in Weert. Dat zijn er twee meer dan in 2014 tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Deze twee partijen zijn ontstaan nadat raadsleden uit hun fractie zijn gezet of zelf zijn opgestapt.

Weert kende vanaf 2014 een stabiele coalitie van Weert Lokaal, VVD en SP. De coalitie had 17 van de 29 raadszetels. Het was voor het eerst dat de SP mee ging besturen.

Niet durven dromen

"Dit had ik nooit verwacht", reageert lijsttrekker Geert Gabriëls van Weert Lokaal. "Dat het verschil met de andere partijen zo groot zou zijn, had ik nooit durven dromen en niet verwacht." De partij heeft maar één andere partij nodig om een coalitie te vormen. "We gaan gesprekken aan met alle partijen en bekijken daarna rustig wat we gaan doen."

Foutmarge

?Ipsos heeft in opdracht van de NOS in zes gemeenten exitpolls gehouden. Weert is dus een van deze gemeenten. Onderzoeksbureau Ipsos heeft voor de exitpoll bij tien tot vijftien stembureaus per gemeente aan kiezers gevraagd waarop zij hebben gestemd. Het resultaat van de exitpoll is een indicatie van de verkiezingsuitslag. Er geldt een foutmarge van 1 zetel.