‘Gemeente Venray moet zelf het kunstencentrum runnen’

© iStock
Er is te weinig vertrouwen in de nieuwe opzet van kunstencentrum Jerusalem in Venray.
De gemeente moet zelf de regio terugnemen over het kunst- en cultuuronderwijs. De meerderheid van de gemeenteraad nam dit plan B aan nadat duidelijk werd dat er te weinig steun was voor het voorstel van het college.

pART4

Het college wilde 1,91 miljoen euro uittrekken om het oude kunstencentrum (Jerusalem) te ontmantelen en het nieuwe (pART4) op te tuigen. Dat pART4 moest een kleine, flexibele organisatie worden die de ruimte in het kunstencentrum verhuurt aan docenten.
Van die docenten werd verwacht dat ze vrijwillig ontslag zouden nemen en vervolgens als zzp’er weer lessen zouden gaan verzorgen in het kunstencentrum.

Risico's

Omdat niet alle docenten instemmen met die regeling, kleven er te veel financiële risico’s aan een doorstart van het kunstencentrum, aldus de oppositie en Samenwerking Venray.
Bovendien verwordt het kunstencentrum tot een makelaarskantoor dat vooral ruimtes verhuurt. "Daar willen we geen subsidie aan uitgeven", aldus fractievoorzitter Carla Brugman van PP2.

Plan B

Brugman bedacht een plan B. Dat voorziet erin dat de gemeente de regie neemt over het kunstencentrum. Ambtenaren verhuren de ruimte en bepalen beleid. Zo wordt het kunstencentrum verlost van een kostbare organisatie. Verder wordt afscheid genomen van een directeur waarin veel docenten het vertrouwen verloren lijken te hebben.
De docenten wordt ook in dit scenario gevraagd ontslag te nemen, maar ze kunnen onder gunstige voorwaarden hun cursussen blijven geven.

Twijfels

De coalitiepartijen CDA en D66 wezen op de grote risico’s van deze "denkrichting". Raadslid Esther Hoppenreijs (D66) stelde dat plan B "geen goede optie" is. Ze sprak de vrees uit dat het kunstencentrum bij gebrek aan een doordacht plan alsnog failliet gaat.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!