Belgische minister heeft geen haast met IJzeren Rijn

© Istock
De Belgische minister van mobiliteit, Jacqueline Galant, zet niet in op het zo snel mogelijk opnieuw in gebruik nemen van de goederenspoorlijn IJzeren Rijn.
Dat blijkt uit een interview met Galant in de Belgische krant Het Belang van Limburg.

Zeer oud dossier

Daarin spreekt zij van een 'zeer oud dossier dat traag verloopt'. De minister vindt dat er eerst een meer betrouwbare studie moet komen over een eventuele heropening van de IJzeren Rijn. Ook moet Duitsland met een officieel standpunt komen.

Nederland verplicht

De IJzeren Rijn verbindt Antwerpen met het Ruhrgebied en loopt via Weert en nationaal park De Meinweg. Nederland ziet mede daarom niets in de IJzeren Rijn maar is op basis van een oud verdrag wel verplicht mee te werken aan een heropening.
De besprekingen daarover staan al een hele tijd op een laag pitje.

Spoorverbinding

In het interview met Het Belang van Limburg zegt Galant dat eind deze maand opnieuw gekeken wordt naar een elektrificatie van het spoor tussen Mol en Hamont. Die is nodig om aan te kunnen sluiten op het spoor in Weert en daarmee voorwaarde voor een spoorverbinding tussen Weert en Hamont.

Niets vastgelegd

"Er is nog niets vastgelegd. Maar met de top van de spoorwegen houden we alle investeringen nog eens tegen het licht. Ik weet dat mijn Nederlandse ambtgenoten Schultz van Haegen een positieve houding heeft over de verbinding naar Weert", stelt Galant.
Op de komende Benelux-ministerraad staat het onderwerp in ieder geval op de agenda.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!