Stormschade: Elk nadeel heeft zijn voordeel

© iStock
De storm van afgelopen zaterdag heeft naast de veroorzaakte schade ook grote voordelen. Zo is Staatsbosbeheer erg blij voor de flora en fauna in het bos.
"Juist door de storm vallen de zwakke bomen om, waardoor er een soort natuurlijke selectie ontstaat. En dat zien wij erg graag", aldus Michel Cabbolet van Staatsbosbeheer.

Opruimprioriteit
"Allereerst helpen we particulieren bij het opruimen van omgevallen bomen in de tuin en meldingen van schade. Daarna volgen de bosgebieden waar de meeste recreatie is en het meest gelopen wordt", zegt Cabbolet. In Zuid-Limburg waren dat maandag het Vijlenerbos en het Bunderbos. "We kijken of er bomen zijn die obstakels vormen en maken vooral de paden vrij." Maar lang niet alle omgevallen bomen worden weggehaald.

Dood hout is leven
Omgevallen bomen, die met wortels van soms wel 3000 kilo boven de grond steken en loodrecht op de bodem staan, laat Staatsbosbeheer juist staan, maar wel pas nadat ze de stam van de wortel hebben afgezaagd. Juist de wortels van dode bomen zijn van cruciaal belang, want bij een goed behoud van het bos hoort ook dood hout. "Juist daarin gaan veel organismen zitten, zoals larven en kevers, maar het trekt bijvoorbeeld ook een specht aan of een boomklever. En dat is belangrijk voor de biodiversiteit."

Bossysteem
Daarnaast zitten deze wortelkluiten vol met diverse flora: van bramenstruik tot varen. "De storm helpt een handje mee, omdat er bij een goed functionerend bossysteem een percentage dood hout hoort en als we dat zelf allemaal moeten gaan omzagen krijgen wij ruzie met Jan en alleman, want het ziet er erg slordig uit. Zo'n storm daar kan niemand iets aan doen en dat wordt dus goed geaccepteerd."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!