Veel emoties tijdens avond over fusieplan Heerlen-Landgraaf

© Google Streetview
De informatieavond in Landgraaf over een herindeling tussen Heerlen en Landgraaf leidde tot hoogoplopende emoties onder de ruim 200 aanwezigen.
Het merendeel van degenen die het woord namen, spraken zich uit tegen de fusie. Sommigen spraken van een overname of van het opslokken door Heerlen dat met zoveel problemen kampt.

'Doorgeduwd'

Anderen vonden schaalvergroting geen oplossing voor de sociaal-economische problemen of noemden de door het provinciebestuur georganiseerde avond een toneelstukje. "Want de herindeling zal en moet doorgeduwd worden".
Audio: reacties aanwezigen informatieavond Landgraaf (19 mei 2017)
Parkstad
CDA-gedeputeerde Ger Koopmans en PvdA-gedeputeerde Eric Geurts wezen erop dat er wat moet gebeuren omdat Parkstad nog steeds serieuze achterstanden kent.
Meer middelen en slagkracht
Een fusiegemeente zorgt voor meer middelen en slagkracht, aldus de gedeputeerden. "Maar het is wel hard werken. Het gaat niet vanzelf. Alle partijen moeten samen aan de slag", zo zei Koopmans.
Referenda
Een referendum over de fusie van Landgraaf en Heerlen noemde hij een zaak van de gemeente en niet van de provincie. Al zei Koopmans zelf geen fan van referenda te zijn. Want als over de Buitenring Parkstad een referendum had plaats gevonden, was die er nooit gekomen, aldus de gedeputeerde.
Audio: Ger Koopmans tijdens informatieavond Landgraaf (19 mei 2017)