150 jaar Limburg (3): Johnny Flodder bestond echt

Huub Stapel als Johnny Flodder in de film Flodder in Amerika. © ANP/Herman Pieterse
De film Flodder van Dick Maas in 1986 was nog Limburgser dan we tot nu toe dachten.
Niet alleen werd het kassucces voor een belangrijk deel gefilmd in de Sittardse wijk De Kollenberg, ook de rol van Johnny Flodder heeft Limburgse roots.

Loopje

Acteur Huub Stapel (uit Tegelen), die Johnny Flodder in de film en in het vervolg Flodder in Amerika speelde, bestudeerde voor de rol het loopje en de manier van doen van een Venlose horlogeverkoper. Dat vertelt hij in een reportage die L1 maakte in het kader van 150 jaar Limburg.

Tatjana

Ruim drie weken lang zette de filmcrew van regisseur Dick Maas midden jaren 80 de Sittardse villawijk op z’n kop. Er werden voor de film explosies geënsceneerd en nep-huizen vernield. En natuurlijk speelde zich daar de bekende garage-scene zich af, waarin Tatjana Simic de inmiddels legendarische woorden spreekt: "Maar buurman, wat doet u nu." Ook werd gedraaid bij een spoorwegovergang in Schin op Geul.

Fans

Tot op de dag van vandaag trekken Flodderfans door de Sittardse wijk om de filmlocaties in het echt te bewonderen.

Serie

Op donderdag 11 mei wordt gevierd dat Limburg 150 jaar geleden een provincie van Nederland werd. L1 staat deze week stil bij die mijlpaal, met een zevendelige serie met bijzondere en vaak vergeten verhalen uit de afgelopen anderhalve eeuw.

Deel 1: Ontploffing van een munitietreinDeel 2: Textielmagnaat Nol Hendriks