Dijksma zwijgt over Grubbenvorst in megastal-debat

Staatssecretaris Sharon Dijksma is woensdag in de Tweede Kamer niet ingegaan op vragen over de plannen voor een megastal in Grubbenvorst, terwijl juist daarover het debat ging.
Dijksma zweeg omdat de Raad van State zich nog moet uitspreken over de het geplande veebedrijf. Dat moet plaats bieden aan meer dan 1 miljoen kippen, 35.000 varkens, een slachterij en een mestvergister.

Tegen

Wel liet de staatssecretaris van Economische Zaken weten dat het kabinet 'geen verdere industrialisering van de veehouderij' wil. Ook een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen de bouw van gigastallen.

Moeilijk te voorkomen

Toch is het volgens Dijksma 'niet zo eenvoudig' om industrialisering van de veehouderij te voorkomen'. Gemeenten en provincies hebben hierin grote zeggenschap. De bewindsvrouw komt nog met een voorstel waarmee megastallen kunnen worden beperkt als de gezondheid in het geding is.
Ook heeft het kabinet Noord-Brabant al meer armslag gegeven om eisen te stellen op gebied van duurzaamheid en dierenwelzijn aan megastallen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!