'Minister moet voortouw nemen in fusieplannen Parkstad'

© Topotijdreis
Coalitiepartijen VVD en D66 in het Limburgs Parlement vinden dat de provincie niet meer voorop moet lopen bij een herindeling in Parkstad.
Zij reageren op het afblazen van de fusie van de gemeenten Heerlen en Landgraaf door minister Kajsa Ollongren (D66).Niet correct

Ollongren volgde het advies van de Raad van State, waarin staat dat de provincie de procedure voor die herindeling niet correct heeft uitgevoerd. Er zou geen open overleg zijn geweest met Landgraaf en niet naar de mogelijkheid zijn gekeken om nog meer gemeenten bij de herindeling te betrekken.


Voortouw herindeling

VVD en D66 vinden dat het nu aan de minister is om eventueel het voortouw te nemen en zelf op een grotere herindeling in Parkstad aan te sturen. Volgens VVD-fractievoorzitter Joost van den Akker heeft de provincie al een poging gewaagd, maar is die gestrand.


Andere standpunten

"Ik verwacht niet dat een nieuwe ronde van de provincie andere standpunten van gemeenten oplevert. Daarom heeft geen zin nog eens hetzelfde te proberen", zegt Van den Akker. Beide partijen hebben voor vrijdag een debat over Heerlen-Landgraaf aangevraagd.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!