Krakers moeten weg bij school Mariënwaard

© Sonja Menten/1Limburg
De krakers in de gebouwen op het terrein van de Mariënwaard in Maastricht moeten voor eind oktober weg zijn. Als de krakers niet tijdig weg zijn worden de kraakpanden ontruimd.
Op het terrein zijn scholen gevestigd voor speciaal onderwijs van Talententuin Maastricht.

Verlaten gebouwen
De krakers wonen in verschillende verlaten gebouwen van jeugdzorginstelling Xonar, die de gebouwen wil slopen. Een deel van de krakers is al vertrokken. "Ik hoop dat iedereen vrijwillig de panden verlaat", zegt Bertina Cobbenhaegen, directeur van Talententuin dat is ontstaan uit een fusie van SBO de Opstap en SBO de Sprong.

Ontruimd

Als de krakers niet vertrekken, wordt er in overleg met de politie besloten of er wordt ontruimd. "De kinderen zullen daarvan natuurlijk geen last hebben", zegt Cobbenhaegen. De krakers zitten al sinds begin van dit jaar in de gebouwen van Xonar.

De aanwezigheid van krakers naast de school veroorzaakt bij sommige ouders onrust. Zij hebben liever geen krakers in de buurt van hun kinderen.
© Sonja Menten/1Limburg

Gesloopt

Sinds het scholencomplex dit jaar is uitgebreid zorgt dit ook voor steeds meer parkeerproblemen, omdat een deel van de parkeerplaats 'krakersgebied' is. Daardoor is niet genoeg ruimte voor de taxibusjes en auto's van ouders die hun kinderen komen brengen en ophalen.