Zelf geknutseld atelier kunstenaar Echt moet weg

© L1
Een afdekzeil van een tientje levert een kunstenaar uit Echt mogelijk een dwangsom op van 7500 euro.
Pé Thomassen bouwde met behulp van het felblauwe zeil een provisorisch atelier in zijn achtertuin. Na klachten van de buurt, heeft de gemeente besloten dat de constructie moet worden afgebroken.
Thomassen heeft driekwart van zijn achtertuin overkapt met behulp van het dekzeil van ongeveer 25 vierkante meter.

Dwangsom

Naar eigen zeggen heeft hij geen geld om een stenen aanbouw te maken. De welstandscommissie van de gemeente Echt-Susteren kreeg minimaal één klacht van omwonenden en voerde een inspectie uit. Volgens de gemeente is het bouwsel gemaakt van 'armoedig materiaal, dat onevenredig lelijk is ten opzichte van de bebouwing eromheen'. En dus moet Thomassen het zaakje verwijderen op last van een forse dwangsom.

Vervangende ruimte

"Ik vind het een mooie constructie. Ja, ik kan me voorstellen dat niet iedereen dat vindt. Maar ik ben niemand tot last. Ik vind het jammer dat mensen eerst bij de gemeente hebben geklaagd en niet rechtstreeks bij mij", redeneert Thomassen. "Als dit bouwwerk weg moet, hoop ik dat de gemeente mij een vervangende ruimte kan aanbieden, bijvoorbeeld in een leegstaand pand."

Niet reageren

Thomassen tekende bezwaar aan tegen het voornemen van de gemeente Echt-Susteren. Woensdag mag hij zijn kant van het verhaal toelichten. Daarna beslist de gemeente of de procedure wordt voortgezet. Dan wordt ook duidelijk wanneer het bouwsel uiterlijk weg moet zijn. In afwachting van het gesprek van woensdag, wil de gemeente nu niet reageren.