Bezuiniging Philharmonie Zuidnederland treft Limburg niet

© Istock
Limburg merkt definitief niks van de subsidiekorting van een half miljoen op de Philharmonie Zuidnederland van Noord-Brabant.
Het symfonie-orkest heeft afspraken gemaakt met Noord-Brabant over wat de korting in de praktijk betekent.
Volgens CDA-gedeputeerde Ger Koopmans moet het orkest 'noodgedwongen' zaken aanpassen. "Maar ze gaan in ieder geval niet ten koste van activiteiten in Limburg", zo zegt hij.

Kleinere zalen

De bezuiniging wordt opgevangen door minder familieconcerten en concerten voor een kleiner publiek te geven in Noord-Brabant. Ook vermindert het aantal optredens in kleinere steden en kleinere zalen. Verder wordt er minder aan muziekeducatie op Brabantse scholen gedaan.
De bezuiniging op de Philharmonie Zuidnederland geldt voor 2018 en 2019. Over de subsidie voor 2020 moet de provincie Noord-Brabant nog een besluit nemen.

Standplaatsen

Met de korting geeft Noord-Brabant nog 1,5 miljoen aan het orkest. Limburg geeft elk jaar 1,75 miljoen en het Rijk 7 miljoen. Maastricht draagt 2 ton bij en Eindhoven 90.000 euro.
Het orkest ontstond in 2013 uit een fusie van het Limburgs Symfonie Orkest (LSO) en het Brabants Orkest. Het heeft twee standplaatsen, Maastricht en Eindhoven.