OM krijgt geen grip op digitale stalkingszaak

© iStock
Het Openbaar Ministerie in Limburg krijgt maar geen grip op een omvangrijke digitale stalkingszaak.
Verdachte Claudia W. (38) stuurt jarenlang duizenden e-mails en appjes naar familieleden en een Telegraaf-journalist. Maar strafrechtelijk vervolgen voor stalking lukt volgens justitie maar niet.
Tijdens de inhoudelijke behandeling bij de rechtbank in Roermond is de zaak opnieuw aangehouden. De verdachte was niet aanwezig.

Europees arrestatiebevel

Claudia W. heeft naast de Nederlandse ook de Duitse nationaliteit. Inmiddels is ze vertrokken naar Duitsland. Een Europees arrestatiebevel levert niks op. "Duitsland vindt puur digitaal stalken niet zwaar genoeg om haar uit te leveren aan Nederland", vertelt officier van justitie Martin Scharenborg. Hij spreekt van de 'meest obsessieve stalkingszaak van de laatste tien jaar in Limburg.'

Duitsland

Justitie heeft de slachtoffers geadviseerd om ook in Duitsland aangifte te doen. Daar zijn inmiddels vier aangiftes binnen, maar deze aangiftes lijken vooralsnog weinig uit te halen. "Ze kan door blijven gaan met stalken. Alleen al in de laatste drie maanden heeft de Telegraaf 880 mails ontvangen en de rechtbank er zeker 250. Het stalken stopt niet."

Verminderd toerekeningsvatbaar

Volgens justitie is het duidelijk dat Claudia W. verminderd toerekeningsvatbaar is, maar bewijzen zijn er niet. Zo is er geen inzage mogelijk in het Duitse medisch dossier. De rechtbank heeft de zaak voorlopig aangehouden en wil, net als justitie, dat de vrouw in Nederland gevangen wordt gezet. "Nader onderzoek van haar geestestoestand is nodig, voordat we verder gaan met behandelen", zo bleek dinsdag voor de rechtbank in Roermond.
Mocht het bevel niks opleveren, dan wordt de zaak over 6 maanden alsnog inhoudelijk behandeld.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!