Handtekeningen en acties voor zelfstandigheid Volt

© Thinkstock
De mensen achter poppodium Volt in Sittard komen in actie om te voorkomen dat het wordt ondergebracht bij het gemeentelijk cultuurbedrijf De Domijnen.
Een petitie heeft inmiddels al zo'n 400 handtekeningen opgehaald. Ook heeft Volt voor later deze maand acties aangekondigd.

Advies genegeerd

De gemeente Sittard-Geleen wil tegen alle adviezen in het podium bij die cultuurinstelling onderbrengen. Dat zou per 1 januari moeten gebeuren. Daarmee negeert het college van B&W niet alleen het advies van andere poppodia in Limburg, maar ook van een adviesbureau dat door de gemeente zelf is ingeschakeld om de toekomst van Volt te onderzoeken.
Behalve de aangekondigde acties heeft Volt ook alle fracties in de gemeenteraad aangeschreven om het collegebesluit terug te draaien.

Eenheidsworst

Bij Volt zijn ze bang dat ze hun onafhankelijkheid en flexibiliteit kwijtraken als het podium wordt samengevoegd met De Domijnen, en vrezen ze een culturele eenheidsworst. "De diversiteit in de lokale culturele sector is nu al aardig terug gelopen. Als ook Volt onderdeel gaat worden van De Domijnen, verdwijnt ook dit stukje eigenzinnigheid in de homogene programmering van het cultuurbedrijf. Laat Volt gewoon lekker Volt zijn en gun het haar zelfstandigheid!", schrijft Volt op Facebook.
Op dit moment valt Volt nog onder welzijnsinstelling Partners in Welzijn PIW, een erfenis uit de tijd dat jeugdhonken ook bandjes uitnodigden om daar te spelen.