Kopstuk Mocro-oorlog doelwit mislukte bevrijdingsactie

© Track '88
De man die woensdag op spectaculaire wijze bevrijd had moeten worden uit de gevangenis in Roermond is Benaouf A, een van de hoofdrolspelers in de Amsterdamse Mocro-oorlog.
Dat meldt de NOS.

Liquidatie
A. werd vorig jaar mei in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van 12 jaar. Hij zit achter de tralies vanwege het aansturen van een liquidatie op de Amsterdams-Marokkaanse crimineel Najeb Bouhbouh. Die werd in 2012 om het leven gebracht bij een hotel in Antwerpen. Hij zou zijn geliquideerd omdat er 225 kilo cocaïne was verdwenen in de haven van de Belgische stad.

Bouhbouh werd daar vermoedelijk verantwoordelijk voor gehouden. De drugs waren echter door de politie in beslag genomen, maar dat was toen nog niet duidelijk.
De doorzeefde auto in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt na de aanslag op A. © ANP

Mislukte moordaanslag

Benaouf A. was twee maanden later zelf doelwit van een mislukte moordaanslag in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Daarbij werd in een woonwijk geschoten met automatische wapens. Hij wist te ontkomen aan de kogelregen, twee anderen vonden de dood. Waarschijnlijk was opnieuw een ruzie om cocaïne de aanleiding voor de mislukte liquidatie. De Mocro-oorlog heeft volgens de NOS tot nu toe meer dan 20 mensen het leven gekost.

Dure huurwagens

Volgens Het Parool is A. iemand die telkens valse id-bewijzen gebruikte en zich verplaatste met verschillende (dure) huurauto's. Ook verbleef hij volgens die krant steeds in een andere woning en gebruikte hij elke maand vijf andere telefoons.

Helikopter

Handlangers van de in Roermond opgesloten A. wilden woensdag een helikopter gebruiken om hem te bevrijden. De politie kwam op tijd achter de plannen en wist de ontsnapping te verijdelen. Daarbij werd woensdagavond een verdachte in Roosteren doodgeschoten na een wilde achtervolging. Drie anderen werden opgepakt.
Advocaat Sander Janssen, die A. bijstond in zijn proces, zegt niet te weten of het om A. gaat. Hij wijst er wel op dat iemand op zich niet strafbaar is als anderen hem uit de gevangenis proberen te bevrijden.