Grote commotie onder tekstschrijvers door regelwijziging LVK

© archief L1
Opnieuw dreigt er een LVK-rel. Limburgs bekendste tekstschrijvers zijn zwaar teleurgesteld in een nieuwe regel, die het werken voor andere artiesten flink beperkt.
Een LVK-deelnemer mag bij de komende editie maximaal drie keer een rol vervullen als uitvoerende artiest, tekstschrijver en/of componist.

Lees ook: Onafhankelijke commissie moet plagiaat bij LVK voorkomen

Problemen

En dat zorgt voor problemen bij mensen als Quinn Warmerdam (W-Dreej) en Guus Steinen (Don Kiesjot), die deze rollen allemaal vervullen bij hun eigen groepen, maar daarnaast ook nog werken voor anderen. Door deze wijziging in de reglementen zouden zij helemaal niets meer voor andere artiesten mogen betekenen. De regel is ingesteld om meer diversiteit in de liedjes te krijgen en jong talent een kans te geven.
Guus Steinen van Don Kiesjot is niet blij met de maatregel en is bovendien niet te spreken over het moment waarop de regel bekendgemaakt wordt. "We hebben het LVK-bestuur de afgelopen tijd al de vraag gesteld hoe de regels nu geïnterpreteerd moeten worden. Ik ging ervan uit dat ik zou mogen meewerken aan maximaal drie acts en dat mijn rol bij Don Kiesjot als één van die drie zou gelden. Ik ben dus ook voor andere artiesten aan de slag en moet me beraden wat ik daarmee doe."

Gestoord

Volgens Steinen zijn de meeste artiesten in mei al druk bezig met hun nummer en worden die nu gestoord in dat proces. "Ik vind het maar een vreemde regel. Het is alsof de KNVB probeert om Excelsior ook een keer landskampioen te maken door de spelregels te wijzigen. Ik vind het niet goed voor de kwaliteit van het LVK en praat natuurlijk ook uit eigen belang als tekstschrijver."

Straf

Vervult iemand toch meer dan drie rollen, dan worden alle acts waaraan hij of zij meewerkt uit de LVK-competitie gehaald. Steinen zou het rechtvaardiger vinden als hij bij maximaal drie acts aan de slag zou mogen gaan. "Wij zijn als ervaren tekstschrijvers overigens afgelopen jaar gevraagd door de LVK-organisatie om deel te nemen aan workshops om anderen te helpen. En nu voelt het alsof we zelf worden gestraft."
Quinn Warmerdam wil niet voor de L1-microfoon reageren, maar laat wel weten absoluut niet blij te zijn met de maatregel. Hij voelt het als een persoonlijke boycot. Naar verluidt zou Warmerdam voor zeven artiesten als tekstschrijver aan de slag zijn. Eén van hen is het duo Andy en Roy uit Valkenburg. De beide partijen hebben op korte termijn overleg over de ontstane situatie, maar de kans is groot dat het tweetal op zoek moet naar een andere tekstschrijver.

Kwaliteit

"Ik vind deze maatregel wat kort door de bocht. Ik weet niet of het de kwaliteit van de LVK-inzendingen ten goede komst als de beste tekstschrijvers van Limburg beperkt worden in hun werk", luidt de eerste reactie van Andy Croonenberg. Roy Willems vult aan: "We hadden met Quinn al een basis voor een nummer. Het zou jammer zijn als we dat nu moeten missen."

Multitalent

René Verschueren van De Toddezek uit Grubbenvorst is ook zo'n multitalent, al zegt hij geen kant-en-klare liedjes aan derden te geven, maar hen te helpen bij het creatieve proces. "Ik wordt gevraagd om mee te denken en tips te geven. Daarvoor zou ruimte moeten blijven. Mij lijkt dat de tekstschrijvers en de LVK-organisatie hier nog maar eens over moeten babbelen." Hij vreest eveneens dat de kwaliteit van de liedjes omlaag gaat.
Audio: Dennis en Tim over LVK-regelwijziging (9 mei 2017)
Luc Volders verzorgt de zang, tekst en compositie voor De Kloomp en is betrokken bij 't Maog geine naam höbbe' uit Meerssen. "Ik snap de bedoeling: er moet meer muziek in eigen dorp gemaakt worden in plaats van een Venlonaar die een nummer maakt voor Valkenburg. Want daardoor vallen anderen buiten de boot. Mensen worden nu aangezet om toch echt zelf een liedje te maken en dat is positief. Maar ik vind deze regel te ver gaan."

Fraudegevoelig

De maatregel is overigens fraudegevoelig: een artiest kan natuurlijk een andere naam opgeven als tekstdichter of componist. "Ik kan me niet voorstellen dat men dat doet. Ik verwacht wel eenderde minder inschrijvingen, omdat artiesten niet zelf kunnen of willen schrijven. Kijk, éénderde van de inzendingen is sowieso al onder de maat, de rest wordt geschreven door de betere tekstschrijvers. Door de regelwijziging zullen daar dus nummers wegvallen. Eén voordeel: dan komt De Kloomp tenminste in de finale!"
Voor Robert Janssen, die afgelopen jaar onder andere schreef voor De Breurkes (Panningen) en Ronald&Carien (Weert), doet zich nu een rare situatie voor: "Ik ben nu ook aan het schrijven voor drie anderen. Maar wil komend jaar ook zelf als zanger meedoen. Ik denk dat ik nu misschien noodgedwongen een liedje ga zingen dat iemand anders geschreven heeft, terwijl ik zelf tekstschrijver ben."