Schilderij Hitler voor het eerst te bewonderen in museum Beek

© Jean Pierre Geusens
Het is maar een klein schilderij, maar 'groot van historische waarde'. Voor het eerst is het schilderij 'München Standesamt' van Adolf Hitler in Eyewitness museum in Beek te zien.
Het museum kocht het werk in 2014 via een veiling. Het werk heeft jarenlang in een depot gelegen, maar krijgt nu echt een plek in het museum.

Geluk

Volgens directeur Wim Seelen heeft het museum geluk gehad met de aankoop. "Er zijn veel vervalsingen in omloop, maar hier zit de originele rekening bij."
Prijs
Over de prijs wil Seelen het niet hebben. "In ieder geval is het meer dan tienduizend euro." Volgens de veilingsite is er destijds 63.000 euro voor het aquarel uit 1914 neergeteld.

Achterkant belangrijker
Hoewel het bijzonder is om het werk van de hand van der Führer in bezit te hebben, vindt Seelen de achterkant van het schilderij belangrijker dan de voorkant. "We hebben het werk niet vanwege de kunstzinnige, maar vanwege de historische waarde gekocht."

Suikertante

Op de achterkant zit de eerste rekening van het werk. Het kunstwerk is in 1920 door Hermine Hoffmann gekocht. "Zij was de suikertante van Adolf Hitler", aldus Seelen. Hoffmann was van de Duitse Arbeiderspartij (DAP). Later werd deze partij omgedoopt in de Nationaal Socialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP). "Zij had het administratieve nummer 10, terwijl Adolf Hitler nummer 55 had. Dat geeft aan dat ze al vroeg betrokken was bij de partij", zegt de museumdirecteur. Hoffmann overleefde Hitler en stierf in oktober 1945 op 88-jarige leeftijd.
Draaicirkel
Het schilderij staat nu op een draaicirkel, zodat bezoekers ook de achterkant kunnen zien. De komende vier jaar is het nog in het museum te zien, daarna zal het weer in het depot verdwijnen.

Eyewitness museum
Het Eyewitness museum in Beek is gericht op de Tweede Wereldoorlog. Een uitgebreide verzameling van objecten en uniformen moet de periode 1940-1945 weergeven.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!