'Wachtlijsten in Limburgse zorg zullen verder toenemen'

© L1
De wachtlijsten in de zorg zullen in de toekomst ook in Limburg nog verder toenemen. Dat verwacht gezondheidszorg-econoom Wim Groot van de Universiteit Maastricht.
De Nederlandse Zorgautoriteit heeft een rapport gepubliceerd over te lange wachtlijsten bij ziekenhuizen. Landelijk is het probleem het grootst in het noordoosten. Maar ook in onze provincie zijn er te lange wachtlijsten. "En Limburg kampt met vergrijzing, waardoor de zorgvraag in de toekomst alleen maar groter wordt," zegt Groot.

Vakgebieden

In het zuiden van de provincie vallen de wachtlijsten mee. Daar gaat het vooral om revalidatiegeneeskunde, pijnbestrijding, en neurochirurgie. In het midden- en noorden komen daar nog oogheelkunde, maag- lever- darmziekten, reumatologie, neurologie, kaakchirurgie en dermatologie bij. De wachtlijsten op die vakgebieden zijn langer dan de landelijke norm die ervoor is afgesproken.

Met succes

Volgens het Huis voor de Zorg zijn de wachtlijsten in het verleden met succes aangepakt. Woordvoerder Florian de Bok vindt de huidige ontwikkeling dan ook zorgelijk. "Het is vooral vervelend voor de patiënten, want het belemmert mensen in hun normale functioneren als ze te lang op behandeling moeten wachten. We zullen dan ook zeker over de ontwikkeling aan de bel trekken bij zorgverzekeraars en - aanbieders," aldus De Bok.