Wantrouwen tussen boer en burger in Limburg

Er heerst wantrouwen tussen boeren en omwonenden in de Limburgse Peelgemeenten. Om de relatie tussen boeren en buurtbewoners te verbeteren maken vijf Peelgemeenten ambtenaren vrij.
De spanningen komen vooral naar boven bij bedrijfsuitbreidingen. Omwonenden voelen zich dan vaak niet gehoord.

In gesprek gaan

De aflopen drie jaar werd al proefgedraaid met een aanpak waarbij het op gang brengen van de dialoog en het tevens bieden van kansen aan agrarische ondernemers centraal stond. De gemeenten Venray, Peel en Maas, Leudal, Weert en Nederweert maken om dit project voor te zetten elk een ambtenaar vrij.

Minder overlast

De nieuwe aanpak moet leiden tot minder overlast voor omwonenden en tevens voor mogelijkheden voor boeren om te investeren in verduurzaming van hun bedrijven De nieuwe aanpak werd dinsdagmiddag gepresenteerd op een symposium in Venray.

Niet vinken, maar vonken

De deelnemende gemeenten noemen de andere werkwijze ‘Niet vinken, maar vonken.’ Het vinken verwijst naar de traditionele werkwijze bij gemeenten waarbij bij een vergunningsaanvraag van een veehouderij louter een lijstje met vergunningscriteria wordt afgevinkt. Dat leidt in nogal wat gevallen tot voor zowel buurt als boer onbevredigende resultaten. In het uiterste geval treffen de partijen elkaar dan in de rechtbank.

Draagvlak verdienen

In de andere aanpak, het vonken, moet de agrarische ondernemer eerst via gesprekken met de buurt draagvlak voor uitbreiding of innovatie verdienen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!