Maart gaat de boeken in als warmste in 70 jaar

© Jean-Pierre Geussens
Maart gaat de boeken in als de warmste maand maart sinds het begin van de betrouwbare metingen.
Op het KNMI-weerstation van de luchthaven bij Beek komt het maandgemiddelde - over dag en nacht - uit op 9,3 tot 9,4 graden, meldt Meteo Limburg. Dit is de normale maandtemperatuur voor april en drie graden warmer dan normaal voor de derde maand van het jaar. Het vorige record komt uit 1957, toen noteerde maart een maandgemiddelde van 9,0 graden.

Warme dagen

Op de meeste plaatsen in Limburg waren deze maand drie dagen warmer dan 20 graden: 28, 30 en 31 maart. Met 22 tot 23 graden was het de warmste 30 maart en bij ruim 22 graden is het vrijdag de warmste 31 maart. Normaal gesproken telt maart geen enkele warme dag, dus 20 graden of meer.

Lees ook: Laatste dag zonnig lenteweer, regen op komst.

Maart is niet alleen een warme, maar ook een hele zonnige maand. In de Limburg komt de zonneschijnduur uit op ruim 170 uur, normaal is dit 120 uur. Voor het laatst was maart 2014 zonniger. In Noord- en Midden-Limburg werd een record gebroken, het KNMI-weerstation Haler-Ell telde 220 zonuren.

Niet zo droog

De laatste anderhalve week van maart was kurkdroog, maar daarvoor viel op een paar dagen veel regen. Hierdoor wordt deze maart geen droge maand. De meeste regen van Limburg werd in Valkenburg opgevangen: ruim 90 liter per vierkante meter, normaal is dit 75 liter.
Hoewel maart afsluit met warm lenteweer, begint april een stuk minder fijn: regen en temperaturen van zo'n 15 graden. Bekijk hier de uitgebreide weersverwachting.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.