Vermeende IS-ronselaar uit azc Echt voor de rechter

© Istock
De Marokkaanse asielzoeker die verdacht wordt van het ronselen van twee mannen voor de strijd van IS, staat donderdag voor de rechtbank in Roermond.
Hij zat vorig jaar in het asielzoekerscentrum in Echt en zou daar twee andere vluchtelingen hebben willen rekruteren.

Terreurgroep

De man wordt niet alleen verdacht van het ronselen van tenminste twee mannen, maar ook van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Op het ronselen staat een maximale gevangenisstraf van 5 jaar. Voor het lid zijn van een terreurgroep kan hij maximaal 15 jaar cel krijgen. De verdachte zit op dit moment vast in de extra beveiligde gevangenis in Vught.

Video's van IS

De 27-jarige man toonde in april vorig jaar in het azc in Echt op zijn telefoon video's van IS en probeerde twee mannen te overtuigen jihadist te worden. Volgens advocaat Tamara Buruma valt het tonen van IS-filmpjes en het eens zijn met de gewapende strijd onder de vrijheid van meningsuiting. Volgens haar zou uit het dossier ook duidelijk blijken dat de verdachte de twee mannen niet heeft gevraagd om zich aan te sluiten bij de gewapende strijd.

Geen verblijfsvergunning

De man kreeg eerder geen verblijfsvergunning in Duitsland en zou worden uitgezet. Maar hij vluchtte naar Nederland en verbleef pas enkele weken in het azc in Echt toen hij in april 2016 werd aangehouden vanwege de ronselpraktijken.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.