Meeste Limburgse gemeenten hebben lak aan ozb-norm

© ANP / Lex van Lieshout
In tweederde van de 33 Limburgse gemeenten stijgen de gemiddelde ozb-lasten dit jaar met meer dan 1,57 procent. Dat is de norm die voor 2016 met het Rijk was afgesproken.
Dat blijkt uit onderzoek van Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad.

Meerssen: 36 procent

Meerssen is koploper. Daar stijgen de lasten voor huiseigenaren met 36 procent. Zij gaan in 2016 gemiddeld 391 euro betalen; afgelopen jaar was dat nog 288 euro. In nog vijf andere Limburgse gemeenten nemen de gemiddelde ozb-lasten met meer dan 5 procent toe. Nergens gaat, per saldo, de aanslag omlaag.
Hoeveel een huiseigenaar aan onroerendezaakbelasting moet betalen, hangt af van de getaxeerde waarde van de woning, in combinatie met het ozb-tarief dat de gemeente heeft bepaald.

Vereniging Eigen Huis

De Vereniging Eigen Huis laakt het dat veel gemeenten maling lijken te hebben aan de norm die met het Rijk is afgesproken, ofschoon het alleen maar een richtlijn is. Het kabinet kan gemeenten niet verplichten zich eraan te houden.

De cijfers voor jouw gemeente vind je zaterdag in de Limburgse kranten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!