Vandalen vernielen familiegraf in Herten

© Louk Hustinx
Tienduizend euro schade aan een hekwerk en een grafdeksel. Met die schadepost zit Louk Hustinx, die afgelopen week ontdekte dat het familiegraf op de begraafplaats in Herten was vernield.
Nog onbekende daders hebben het smeedijzeren hekwerk en het grafdeksel vernield, maar wisten niks mee te nemen. Hustinx vermoedt dat het om metaalrovers gaat die geprobeerd hebben het hek te stelen, maar tijdens hun diefstal gestoord zijn.

Schade

De vandalen hebben geprobeerd een smeedijzeren hekwerk rond de grafkelder met geweld los te trekken. Dat is maar gedeeltelijk gelukt. Het hek werd daardoor zwaar beschadigd en ook de hardstenen omlijsting waarin het hek zat verankerd heeft enorme schade opgelopen.

Grafkelder

Het graf wordt gebruikt door drie Roermondse families en stamt uit het begin van de vorige eeuw. De grootouders van Hustinx bouwden de Sint Michaëlkerk in Herten en daar kwam ook de grafkelder bij. In het graf, waar ook een plek is gereserveerd voor Hustinx, liggen onder meer de ouders en grootouders van de gedupeerde.

Vernieling

Beelden van de brutale vernieling zijn er niet, maar er is zeker één getuige die een oudere man met een blauwe Volvo-stationwagen bij het graf aan het werk zag. Hij ging ervan uit dat het om werkzaamheden ging, maar dat was dus niet het geval. Hustinx hoopt dat er meer getuigen zijn en dat de daders gepakt en gestraft worden.

Geschrokken

"Het was zeker schrikken toen we de vernieling ontdekten, maar in eerste instantie was ik bang dat de agressie gericht was tegen de mensen die daar begraven liggen. Dat is het niet, het ging de daders gewoon om het ijzer. Maar die paar centen die dat oplevert, wegen bij lange na niet op tegen de schade die is aangericht."
Louk Hustinx heeft vrijdag aangifte gedaan.