'Leider' Parkstadbende mag cel mogelijk verlaten

Foto ter illustratie. © iStock
De rechtbank van Maastricht heeft dinsdagmorgen besloten om Romano M. (21), volgens justitie één van de leiders van de Parkstadbende, in voorarrest te houden.
De rechter houdt wel een slag om de arm. Wanneer uit een rapport van de reclassering blijkt dat een enkelband hem voorlopig op het rechte pad houdt, mag Romano naar huis.Verkeerde auto

De Heerlense twintiger werd in december vorig jaar door de politie aangetroffen in een 'verkeerde auto', zo omschrijft zijn advocaat Sjoerd van Berge Henegouwen het voorval. Het ging daarbij om een gestolen vehikel. En dat terwijl Romano nog niet lang op vrije voeten was. Hij zat vast voor zijn rol in de Parkstadbende, maar de rechter had hem onder strenge voorwaarden vrijgelaten.


Tweejarig dochtertje

Van Berge Henegouwen vroeg toch om zijn cliënt opnieuw vrij te laten, opnieuw onder strenge voorwaarden. "Hij zit al sinds eind december vast. Cliënt heeft een tweejarig dochtertje en een vriendin die zorgt voor inkomen. Zijn aanwezigheid thuis wordt gemist." De raadsman noemt een wekelijkse meldplicht op het politiebureau en een enkelband als voorwaarden voor de vrijlating van Romano.


Alles voor vrijlating

De verdachte zei zelf 'alles' te willen doen voor zijn tijdelijke vrijlating, maar de officier van justitie was niet onder de indruk. "Dat zijn exact dezelfde woorden die vorig jaar door hem werden uitgesproken. En toch heeft hij zijn voorwaarden geschonden. Van de andere kant besef ik dat ik iemand niet oneindig kan vasthouden. Ik stel voor dat de reclassering een rapport opstelt."


Enkelband

Dat vindt de rechter een goed idee. De reclassering moet onderzoeken of het wijs is om Romano in voorlopige vrijheid te stellen, zij het met een enkelband. Het resultaat van dat onderzoek wordt op 3 april besproken. Een eventuele vrijlating betekent niet dat hij niet meer als verdachte wordt gezien, maar dat hij net als bijna alle andere verdachten zijn rechtszaak in vrijheid mag volgen.