Zwijnen krijgen eigen brug over 'kanaal des doods'

© Weertdegekste
Er komt een oversteekplaats voor dieren over de Zuid-Willemsvaart bij Weert. Het ecoduct komt ter hoogte van de Tungelroyse Beek.
Het moet ervoor zorgen dat minder dieren in het kanaal terechtkomen en verdrinken. Afgelopen periode kwamen meerdere wilde zwijnen er aan hun einde.

Verdronken

De Partij voor de Dieren (PvdD) had opgeroepen tot maatregelen bij 'het kanaal des doods', zoals de partij het noemt. In antwoord op schriftelijke vragen van de partij zegt het provinciebestuur dat er geen betrouwbare gegevens zijn over het aantal dieren dat verdrinkt.
Toch wordt nu gekozen voor een nieuwe oversteekplaats 'om het aantal incidenten te verminderen'.

Rasters en hekken

Het provinciebestuur ziet niks in het plaatsen van rasters of hekken, zoals de PvdD had voorgesteld. Die passen niet in het landschap en brengen ook extra beheer en onderhoud met zich mee, zegt de provincie.
Het provinciebestuur wijst erop dat er al ongeveer dertig plekken zijn langs de oevers van het kanaal waar de dieren uit het water kunnen komen.

Extra maatregelen

Vorige week vrijdag nam het Limburgs Parlement nog een motie van de Partij voor de Dieren aan waarin werd aangedrongen op extra maatregelen langs de Zuid-Willemsvaart om wat te doen aan de onveiligheid 'voor mens en dier'.