Onderzoek naar grafheuvels in Baarlo en Venlo

© Universiteit Leiden
Het Limburgs Museum gaat samen met archeologen en student-archeologen aan de Universiteit Leiden de komende tijd onderzoek doen naar een aantal grafheuvels in Baarlo en Venlo die zijn gevonden.

Boeren

De tientallen graven dateren uit de midden bronstijd en vroege ijzertijd, tussen 1800 tot 500 voor Christus. Ze liggen verscholen onder naaldbossen bij De Meeren (Baarlo) en Zaarderheiken (Venlo). Het zijn vermoedelijk graven van boeren die in die periode in het gebied leefden.

Digitale hoogtekaart

De grafheuvels zijn per toeval ontdekt op het Actueel Hoogtebestand Nederland. Dit is een digitale hoogtekaart, die wordt gebruikt voor water- en waterkeringbeheer, beheer en onderhoud van dijken en archeologisch onderzoek.
Situla van Baarlo
In het verleden zijn er al tientallen urnenvondsten gedaan in Baarlo. De bekendste vondst is die van een bronzen emmer, die de naam 'Situla van Baarlo' kreeg.

Grafheuvels

Het is niet de bedoeling dat alle grafheuvels worden opgegraven. Doel van het project is juist om de heuvels zoveel mogelijk intact te laten. De plekken moeten toegankelijk worden voor publiek. Ook wordt er gekeken naar mogelijkheden om omwonenden te betrekken bij het project.
Deze week wordt er al gestart met het onderzoek, waarbij de staat van de grafheuvels wordt vastgesteld.

Luister ook: Hoe zijn de grafheuvels van Baarlo en Venlo ontdekt?
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!