Nabestaande vliegramp MH17: "Leven is compleet veranderd"

Harrie Wagemans, slachtoffer van de vliegramp met de MH17.
"Het leven is compleet veranderd, het heeft zoveel impact gehad en dat zal ook zo blijven", dat zegt Guus Wagemans uit Limbricht.
Hij verloor zijn broer Harrie bij de ramp met vlucht MH17. De 56-jarige Harrie Wagemans uit Sittard was op weg voor een fietsvakantie in Bali en Lombok.

Zware tijd

Voor de nabestaanden brak vanaf dat moment een zware tijd aan, zegt ook Guus Wagemans: "De wereld stort in, je kunt het niet bevatten en je gelooft het niet. Het duurde een paar dagen totdat echt doorgedrongen was wat er gebeurd is".

Wachten op lichaam

Na de ramp is het wachten op bericht over het lichaam van Harrie, gelukkig voor de familie kwam dat vrij snel: "Je hoopt er op, vanaf 17 juli tot het telefoontje van de familierechercheurs. Het gevoel toen we het hoorde was opluchting, gelukkig is Harrie weer terug", zegt Wagemans daarover.

Herdenking

Samen met naaste familie is Wagemans aanwezig bij de nationale herdenking in Amsterdam. Wéér een emotioneel moment voor veel nabestaanden: "Ik laat het gewoon op me af komen. Ik heb na de laatste bijeenkomsten de ervaring dat het de dag erna vooral verwerken is, dat kost gigantisch veel energie".

Fietsclub EFOZ

De broers waren beide lid van fietsclub EFOZ, dat staat voor Even Fietsen Op Zondag. Die zondag is voor Guus en de wielrenners sinds de ramp niet meer hetzelfde. "We hebben veel steun aan elkaar. We verheugen ons er iedere zondag weer op om te gaan rijden en ervaringen uit te wisselen", zegt fietsvriend Robert van den Berg.

Verhaal kwijt

Een andere fietsvriend, Berrie Thoolen valt hem bij: "We kunnen aan elkaar het verhaal kwijt, en Harrie gaat altijd met ons mee", want nog regelmatig komt de wielerclub op het kerkhof en staan ze stil bij het graf van Harrie.

Lees meer over de MH17-herdenking.