'Bonden niet geïnformeerd over sluiting VGZ Heerlen'

© ANP
De vakbonden zijn niet geïnformeerd over de grote reorganisatie bij zorgverzekeraar VGZ. Dat zegt bestuurder Robert Wonnink van CNV.
Hij noemt de gang van zaken 'een luizenstreek'.

'Foutje'

De bestuurder kreeg donderdag de mededeling dat het kantoor van zorgverzekeraar VGZ in Heerlen zou sluiten, maar later hoorde hij volgens eigen zeggen dat het 'een foutje' was en dat het alleen zou gaan om een aflopend huurcontract.

Aanfluiting

Vrijdag bevestigt VGZ dat Heerlen inderdaad dichtgaat. De sluiting zou in Heerlen 300 banen gaan kosten. "Als vakbonden weten we van niets, we hebben alleen een uitnodiging gehad voor een spoedoverleg begin volgende week." De gang van zaken rond de reorganisatie noemt Wonnink dan ook 'een aanfluiting en een procedurele janboel'.

Bedonderd

De vakbonden hebben juist onderhandelingen achter de rug over cao, pensioen en sociaal plan. "Toen we vorig najaar begonnen met de onderhandelingen, was er niets aan de hand. Nu we klaar zijn, blijkt er achter de schermen al een mega-reorganisatie te zijn voorbereid. Dan ben je dus gewoon bedonderd, zo voel ik dat in ieder geval. Er is geen sprake van dat ik dit resultaat positief aan de leden ga voorleggen. Ik wil eerst het hele verhaal weten: wat is VGZ precies van plan? En is er al een adviesaanvraag naar de ondernemingsraad?"

Op de hoogte

Ook FNV is verbaasd over de situatie. "Wij zijn gewend dat we als eerste op de hoogte worden gebracht. Dat is nu niet gebeurd", zegt bestuurder Annelies Bontjer.

Duidelijkheid

VGZ wil niet reageren op de kritiek van de vakbonden. Voor april van dit jaar wil VGZ meer duidelijkheid geven over de plannen. Volgende week gaat de zorgverzekeraar met de bonden in gesprek.