Integriteitsonderzoek om gelekte app hoofdofficier

© iStock
Het Openbaar Ministerie (OM) Limburg laat een integriteitsonderzoek verrichten naar de eigen officieren van justitie. Aanleiding daarvoor is een informatielek naar de Limburgse kranten.

Bureau

Waarnemend hoofdofficier van justitie George Rasker bevestigt tegenover Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad dat de Limburgse parketleiding het Bureau Integriteit Openbaar Ministerie (BIOM) heeft ingeschakeld. Dat bureau moet achterhalen wie de inhoud van een interne app van hoofdofficier Roger Bos naar journalist Jos Emonts, werkzaam voor de kranten, heeft doorgespeeld. BIOM is vorige week ingeschakeld vanwege een ‘verdenking van een integriteitsschending’. Het integriteitsonderzoek is volgens het OM ‘in samenspraak’ met de officieren gelast.

Zedenzaak

In het gelekte bericht, via een groepsapp verstuurd aan meerdere officieren van justitie, laat Bos zich achteraf uit over een interview over de Valkenburgse zedenzaak in de kranten. In het interview had Bos onder meer gesteld dat de zaaksofficier ‘te grote woorden’ in een pro forma-zitting heeft gebruikt en dat hij daarover ‘een stevig gesprek’ met de betreffende officier heeft gevoerd. De tekst van dat interview is vooraf door Bos en de communicatieafdeling van het OM ingezien en goedgekeurd, maar na de publicatie distantieerde hij zich er deels van. Zo zei hij via de interne app het woord ‘stevig’ nooit gebruikt te hebben. Daarnaast schreef hij: "Ik vind dat we het super gedaan hebben en dat er dan opnieuw gekopt wordt of geshopt wordt in quotes is jammer."

Bron

Een bron binnen het OM trok over dit interne bericht aan de bel bij de Limburgse kranten. Naar aanleiding van die uitgelekte app heeft er een gesprek tussen betrokken journalisten en het OM plaatsgevonden en erkende justitie dat het interview feitelijk juist was weergegeven. De Limburger/Limburgs Dagblad is vervolgens recent anoniem getipt dat vanwege het voorval met de app ‘de telefoongegevens van de officieren gecontroleerd worden’.
Het OM wil alleen kwijt dat het "aan het BIOM is" wat zij precies onderzoeken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!