Meer keuzes in referendum fusie Heerlen-Landgraaf

© Google Streetview
Het referendum in Landgraaf over een fusie met Heerlen gaat niet alleen over een simpel ja of nee.
Dat heeft de gemeenteraad van Landgraaf bepaald. Die ging zoals verwacht in meerderheid akkoord met het voorstel voor een referendum dat was ingediend door de coalitiepartijen GBBL, CDA en Pro Landgraaf.

Referendum

In het referendum wordt inwoners de vraag voorgelegd of ze voor of tegen een herindeling zijn. Vervolgens kunnen ze hun voorkeur uitspreken over vier mogelijkheden.

Intensieve samenwerking

De eerste is een zelfstandig Landgraaf dat intensiever samenwerkt met buurgemeenten. De tweede keuze is een fusiegemeente Landgraaf-Heerlen, de derde een fusie van Landgraaf, Heerlen en Brunssum.

Fusiegemeente

De vierde en laatste mogelijkheid is de vorming van een nieuwe fusiegemeente in Parkstad die uit meer dan de drie laatstgenoemde gemeente bestaat, dus bijvoorbeeld ook met Kerkrade.

Onafhankelijke commissie

Een onafhankelijke commissie buigt zich nog over de exacte formulering van de vragen.
Wethouder Freed Janssen van GGBL verwacht dat het referendum in het vierde kwartaal van dit jaar kan worden gehouden. "Dan is de uitslag op tijd voor de discussie in de Tweede Kamer", aldus Janssen.

Noodzaak

Hij vindt een referendum noodzakelijk omdat de mening van de inwoners tot nu toe niet of nauwelijks zou zijn gepeild. Landgraaf blijft zich verzetten tegen een fusie met Heerlen, ook al heeft het Limburgs Parlement vorige week groen licht gegeven en een positief advies uitgebracht aan de Tweede Kamer.