Drie kandidaten maken kans om klooster Wittem te kopen

© Jean-Pierre Geussens
Er zijn drie kandidaten uitgekozen die kans maken op de koop van klooster Wittem in de gemeente Gulpen-Wittem. Het klooster staat al geruime tijd te koop.
Dat zegt de rector, pater Henk Erinkveld.

Niet commercieel
Het gaat hierbij om non-commerciële partijen die een voorstel voor een initiatief hebben ingediend dat past bij het klooster. Eén partij wil een zorgcentrum in het klooster vestigen. De twee andere initiatieven komen meer uit de cultureel-maatschappelijke hoek.

Kloosterbibliotheek

De gemeenschap die nog in het klooster woont bestaat uit tien redemptoristen. Zij gaan kleiner wonen en hebben plannen om in de kapel te trekken. Ook de kloosteractiviteiten zullen van daaruit worden georganiseerd. De bibliotheek blijft wel in het klooster gevestigd. Volgens de rector is het van groot belang dat de nieuwe partij hier aandacht voor heeft.
Hoogtijdagen
Klooster Wittem werd in 1836 in gebruik genomen. Het groeide uit tot een bedevaartsplaats waar jaarlijks zo'n 100.000 bezoekers kwamen. Die belangstelling loopt de laatste jaren flink terug, waardoor beheer en onderhoud niet meer opgebracht kunnen worden. In augustus zal het bestuur van de internationale gemeenschap van redemptoristen de uiteindelijke keuze maken. Verwacht wordt dat de nieuwe partij zich vanaf voorjaar volgend jaar kan huisvesten in het klooster.

Luister ook: Drie kandidaten over om klooster Wittem te kopen
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!