MAA schrijft als enige vliegveld in Nederland zwarte cijfers

Maastricht Aachen Airport (25 sep 2019)
Maastricht Aachen Airport (25 sep 2019) © Jean-Pierre Geusens
Maastricht Aachen Airport heeft vorig jaar ondanks de coronacrisis een winst gemaakt van ruim één miljoen euro. Het vliegveld in Beek is daarmee de enige luchthaven in Nederland dat zwarte cijfers schreef in 2020.
De winst is bijna exclusief te danken aan de vrachtvluchten, laat directeur Jos Roeven van Maastricht Aachen Airport (MAA) weten aan L1. Het aantal passagiersvluchten daalde, net als op alle andere luchthavens, flink door corona.

Vrachtvervoer

"We zijn het enige vrachtvliegveld van Nederland", verklaart Roeven de zwarte cijfers bij MAA. "Natuurlijk wordt er veel vracht via Schiphol vervoerd, maar dat is maar een heel klein percentage op het geheel. Schiphol is toch een echte passagiersluchthaven. En zoals we allemaal weten, heeft het passagiersvervoer in 2020 erg onder druk gestaan."
Zo'n 70 procent van de vluchten op de luchthaven in Beek bestaat uit vrachtvervoer. "Het vrachtvervoer is vorig jaar enorm toegenomen, met 22 procent. Als dat niet het geval was geweest, dan hadden we toch echt wel de passagiersinkomsten gemist", zegt Roeven.

Juist andersom

Opmerkelijk is dat de cijfers een jaar eerder, in 2019, juist andersom waren. "Toen zagen we een stagnatie van de vracht en zat het passagiersvervoer juist in de lift, met name door Corendon. Toen heeft het passagiersvervoer ons eigenlijk gered waardoor we ook in 2019 zwarte cijfers hebben gedraaid."
De omslag verandert niks aan de focus van Maastricht Aachen Airport voor zowel vracht als passagiers. "Van oudsher zijn we gefocust op vrachtvervoer, maar we willen ook graag het vakantievervoer verder ontwikkelen", aldus Roeven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!