'Ieder zwembad een detectiesysteem'

"Ieder nieuw zwembad zou een detectiesysteem moeten krijgen dat drenkelingen kan detecteren." Dat vindt Bertil Kaanen, directeur van zwembad Mosaqua in Gulpen.
"Bij bestaande baden zou je kunnen overwegen om het systeem over een termijn van een aantal jaren te laten inbouwen. Als je de veiligheid kunt verbeteren, moet je dat doen."

IJzeren Man

Zondagmiddag werd in zwembad De IJzeren Man in Weert een 23-jarige vrouw uit Eindhoven dood gevonden op de bodem van het 50-meterbad. Ze werd door andere zwemmers ontdekt. De vrouw is nog gereanimeerd maar overleed later alsnog in het ziekenhuis. De badmeesters hebben niet gemerkt dat de vrouw op de bodem lag. Het zwembad heeft geen systeem dat drenkelingen kan detecteren.

Sensoren

Bij zo'n systeem zitten sensoren op de bodem van het bad. Die registreren het als er langere tijd iets stil ligt op de bodem. Dankzij speciale beeldherkenningstechniek met camera's boven en onder water kan het systeem alarm slaan. Wanneer een drenkeling naar de bodem zinkt, detecteert de software de persoon. In Gulpen slaat het systeem na 10 seconden alarm. "We hebben het zo ingesteld dat het systeem een onderscheid kan maken met onderwaterzwemmers", zegt Kaanen.
De IJzeren Man in Weert overweegt nu ook zo'n systeem te installeren. Die installatie is nog niet verplicht.

Mosaqua

Voordat Mosaqua in Gulpen het systeem installeerde, verdronken twee kinderen in het zwembad. In 2002 overleed een zesjarig jongetje uit België. Het kind werd levenloos aangetroffen op de bodem van het 25-meterbad. Een jaar daarvoor overleed een zevenjarig meisje onder vergelijkbare omstandigheden in het buitenbad van Mosaqua.