Twintig verkeerspunten Sittard-Geleen worden verbeterd

© Flickr/ Robert van der Kroft
Van de eind 2013 door de gemeenteraad van Sittard-Geleen voorgestelde maatregelen om het verkeer veiliger te maken, worden er twintig uitgevoerd.
Totaal is hiervoor twee miljoen euro beschikbaar. Vooral het fietsverkeer moet door de maatregelen veiliger worden.

Fietspaden tussen Limbricht en Born

De raad heeft in het Mobiliteitsplan 2014-2015 in totaal 34 punten genoemd waar de verkeerssituatie veiliger gemaakt kan worden. Voor veertien daarvan is nu te weinig geld. Zo wordt het aanleggen van vrijliggende fietspaden tussen Limbricht en Born (Bornerweg en Sittarderweg) uitgesteld.
Alleen het vervullen van die wens zou al 3,6 miljoen euro kosten, meldt verkeerswethouder Bert Kamphuis (D66).

Zoveel mogelijk effect

Bekeken is hoe met de beschikbare twee miljoen euro zoveel mogelijk effect bereikt kan worden. De optimale maatregelen zijn naast goedkopere alternatieven gelegd, die de veiligheid ook afdoende verbeteren. Zo kan de veiligheid op twintig punten worden aangepakt.
Enkele in het oog springende maatregelen zijn het maken van verhoogde fietspaden in twee richtingen op de Tudderenderweg in Sittard, tussen de Duitse grens en de Sportcentrumlaan. En de Einighauserweg in Einighausen, waar een berm met haag aan de westkant de rijbaan van het fietspad moet scheiden.
Verder worden ook op vier rotondes in de gemeente de fietspaden met geleiders gescheiden van de rijbaan.

Provinciale subsidie

Het is de bedoeling de twintig maatregelen in een keer aan te besteden in de hoop daar voordeel uit te halen. Verder wordt onderzocht of er nog provinciale subsidie te verkrijgen is voor sommige ingrepen. Eventuele financiële voordelen hierdoor worden ingezet voor toekomstige verkeersmaatregelen.
De veertien maatregelen waarvoor geen geld is, worden doorgeschoven tot na 2015. Kamphuis gaat er vanuit dat de gemeenteraad de komende jaren geld blijft uittrekken voor het veiliger maken van het verkeer in de stad.