'Zorgtaken naar gemeenten leidt tot mishandeling'

De overheveling van zorgtaken van het Rijk naar de gemeenten zal leiden tot mishandeling en verwaarlozing. Dat voorspelt hoogleraar Evelien Tonkens.
Zondag was Tonkens, hoogleraar Burgerschap aan de Universiteit Utrecht, te gast in het L1-radioprogramma De Stemming.

Mishandeling

Vanaf 1 januari worden belangrijke zorgtaken van het Rijk overgeheveld naar de gemeenten. Volgens Tonkens zal dat leiden tot kindverwaarlozing, burenoverlast en ouderenmishandeling. Volgens Tonkens zijn nu al jaarlijks 200.000 hulpbehoevende ouderen het slachtoffer van mishandeling.
Overbelaste mantelzorgers
"Een half miljoen mantelzorgers zijn overbelast. Uit machteloosheid en frustratie doen ze dingen waar ze al snel spijt van krijgen, zoals het toedienen van extra slaappillen of het uitdelen van een klap. Als mantelzorgers straks nóg meer worden belast zal de ouderenmishandeling verder toenemen."

Lui en passief
"Vroeger was onze verzorgingsstaat iets om trots op te zijn. Nu krijgen ouderen het verwijt te horen dat ze lui en passief zijn als ze een beroep doen op de overheid. Veel mensen schamen zich en kruipen in hun schulp", zei Evelien Tonkens.
De hoogleraar vindt het principe van één gemeentelijke loket 'een goed idee', maar is niet te spreken over het feit dat de gemeenten worden geconfronteerd met een korting van 25 procent op hun budget.